Στρες και Παιδιά

with Χωρίς σχόλια

Πολλές φορές αναφερόμαστε στο Στρες, συνδέοντάς το, με τους ρυθμούς ζωής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι ενήλικες. Η παιδική ηλικία θεωρούταν ανέκαθεν χαρούμενη και ξέγνοιαστη αλλά δυστυχώς ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το στρες αγγίζει πλέον και τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Συχνά μάλιστα εμείς οι μεγάλοι απαξιώνουμε το στρες των παιδιών μας, θεωρώντας ότι δεν έχουν λόγο να νιώθουν έτσι. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το Στρες αποτελεί μια ανισότητα στην εσωτερική μας ζυγαριά, μεταξύ των εσωτερικών μας δυνάμεων και των εξωτερικών στρεσογόνων παραγόντων. Αν θεωρήσουμε ότι δεν είμαστε επαρκείς για να τα βγάλουμε πέρα με αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είτε είμαστε ενήλικες είτε παιδιά, θα βιώσουμε στρες.

Σκεφτείτε λίγο τους στρεσογόνους παράγοντες στην ζωή των παιδιών σας..ειδικά στην κοινωνία μας, τα παιδιά καλούνται όχι μόνο να μάθουν, αλλά να είναι ανταγωνιστικά. Σκεφτείτε πόσες ώρες στην καθημερινότητα του, αφιερώνει ένας έφηβος σε σχολείο, διάβασμα, φροντιστήρια; Σκεφτείτε πόσες εσωτερικές διεργασίες γίνονται παράλληλα, καθώς το παιδί πασχίζει να βρει τον εαυτό του και να δημιουργήσει την ταυτότητα του, να κερδίσει την συμπάθεια των γύρω του και ταυτόχρονα να τα βγάλει πέρα, σε έναν κόσμο που βασιλεύει η ασάφεια, η απαισιοδοξία και η οικονομική κρίση;

Σαν γονείς λοιπόν, οφείλουμε αρχικά να προστατεύουμε τα παιδιά μας από οτιδήποτε σημαίνει Στρες αλλά και να τους δώσουμε τα εφόδια εκείνα με τα οποία τα παιδιά θα μπορούν τα το διαχειρίζονται και να το καταπολεμούν.

 

Πώς προστατεύουμε τα παιδιά μας;  Με το να ελέγξουμε εκείνους τους παράγοντες που είναι στο χέρι μας να ελέγξουμε:

-Αρχικά, για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, πρέπει πρώτα να δώσουμε εμείς το ανάλογο παράδειγμα. Η δική μας διαχείριση των καταστάσεων, θα αποτελέσει το πρότυπο που θα μιμηθούν τα παιδιά. Αν λοιπόν εμείς αγχωνόμαστε για το παραμικρό, αν είμαστε ανταγωνιστικοί και διαρκώς σε νευρική κατάσταση, θα είναι θαύμα αν τα παιδιά μας, είναι ήρεμα!

-Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για έναν γερό οργανισμό, όχι μόνο γιατί λειτουργούν ως ασπίδα απέναντι στις διάφορες οργανικές παθήσεις αλλά γιατί ενδυναμώνουν σημαντικά την ψυχική ανθεκτικότητα και την πνευματική και γνωστική διαύγεια του παιδιού. Φροντίζουμε λοιπόν να εντάξουμε στην ζωή των παιδιών την άσκηση αλλά και στο σπίτι μας, όλα τα καλά που απλόχερα μας προσφέρει η φύση, όπως φρούτα και λαχανικά.

-Η διαχείριση των συναισθημάτων είναι πολύ σημαντική στην αντιμετώπιση του Στρες. Τα παιδιά είναι δέκτες και πομποί δεκάδων συναισθημάτων, πολλά από τα οποία είναι αρνητικά, όπως ο θυμός, ο φόβος ή η ζήλια. Συχνά οι γονείς, κάνουμε το λάθος να ενοχοποιήσουμε τα παιδιά μας για τα συναισθήματα που νιώθουν αλλά τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αναγνωρίζουμε και να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε. Ουσιαστικά δηλαδή να τα εκφράζουμε και να τα βγάζουμε έξω από εμάς, με τρόπους λειτουργικούς. Ας δείξουμε λοιπόν ότι αναγνωρίζουμε τον θυμό του παιδιού και ας του διδάξουμε τι μπορεί να κάνει όταν νιώθει θυμωμένο.

– Ας οργανώσουμε πρακτικά την καθημερινότητα των παιδιών μας, έτσι ώστε να υπάρχει ποιοτικός χρόνος για να μπορούν να είναι πραγματικά παιδιά. Εδω, θα πρέπει να σκεφτούμε τι είναι πράγματι σημαντικό..να γεμίσουμε τις ώρες με απογευματινά μαθήματα ή να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας; Το παιχνίδι και η ποιοτική επαφή γονέα- παιδιού, δεν είναι χάσιμο χρόνου αλλά εφόδιο ζωής. Οι στιγμές που περάσαμε καλά με την οικογένειά μας είναι αυτές που θυμόμαστε και μας κάνουν υγιείς ενήλικες.

-Έχουμε την ευλογία να ζούμε σε έναν τόπο παραδεισένιο. Τι καλύτερο αντιστρές από το να πάμε με τα παιδιά μας, μια βόλτα στην εξοχή; Να απολαυσουμε την θάλασσα που μας περιτριγυρίζει, να εξερευνήσουμε νέα μέρη στον ίδιο μας τον τόπο. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, να βιώνουν ουσιαστικά αυτά που βλέπουν, αυτά που ακούν, αυτά που αγγίζουν. Συχνά ξεχνιόμαστε και αναπνέουμε αλλά δεν ‘ζούμε’. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να ακούνε τον ήχο την βροχής, να μυρίζουν και να νιώθουν την ομορφιά της μυρωδιάς ενός πορτοκαλιού, να κολυμπούν και να νιώθουν την μαγεία του νερού στο σώμα τους. Όταν μάθουμε να εκτιμούμε την ομορφιά γύρω μας και μάθουμε στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο, να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε όλοι πιο ισορροπημένοι και πιο δυνατοί.

Αγάθου Μαρία

Ψυχολόγος Παιδιών και Εφήβων

Leave a Reply